Translate

söndag 9 februari 2014

OS och politik hör ihop

OS har precis börjat och jag är redan så trött...Så trött på Putins prestigeprojekt; OS i Sotji. Trött på manifesterandet av makt, furstekröningen av en tyrann, IOK och den där idiotiska meningen att "OS och politik inte hör ihop" Naturligtvis hör idrott och politik ihop. Tror någon att Ryssland satsar alla miljarderna för att det är skoj att åka skidor och spela hockey eller ?Olympiska spel handlar om så gigantiska summor pengar att spelen påverkar nationernas och faktiskt också omvärldens ekonomi och politik i mycket stor utsträckning.
Svenska idrottsmän har blivit noga tillsagda av Svenska olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg att ställningstaganden som vi såg Emma Green Tregaro göra under friidrotts VM i Moskva i fjol är oacceptabelt och helt uteslutet i OS.
Deltagarna i OS måste följa organisationens stadgar, men när man läser dem är det uppenbart att värdnationen Ryssland inte lever upp till dem. Om det vågar ingen ta ton.

Sotji fick vinter OS redan för sju år sedan och var varken då eller är nu en demokrati med mänskliga rättigheter som ger yttrandefrihet att hävda sina åsikter religiöst, politiskt eller tillåter att ha vilken sexuell läggning man vill. Mänskligheten har under årtionden undrat hur man kunde ge de olympiska spelen till Hitler och spela med i hans spel 1936. Nu händer det igen.

För en tid sedan avslöjade Uppdrag Granskning att många tusen arbetare som byggt arenor, vägar, hus och allt annat inför OS inte fått en rubel i lön. När det protesterat mot detta har flera blivit misshandlade, våldtagna och arresterade.
Fruktansvärt och upprörande. Dock det som berörde mig mest var Gunilla Lindberg; svenska olympiska kommittens generalsekreterare och svensk ledamot av IOK, kommentar till dessa uppgifter; "Vi följer FN och vem ska avgöra vilka länder som är demokratier?" Vad är det för förbannat svar?

Så..ja jag är trött, förbannad och uppgiven och allt är OS fel. Eller, kanske inte ändå. Utan mer IOK och svenska olympiska kommitténs fel. OS är ju en fantastisk arena för att faktiskt visa alla människor lika värde. Det är dock inte de ledande i detta spektakel intresserade av att visa, för allt handlar om makt, politik och pengar.
Och medan festligheterna fortsätter i Sotji triumferar Putin inför en hel värld sin storhet och sitt lands överlägsenhet.