En riktigt kall morgon med frost och bilruteskrap, har lagom fram till middagstid gått över i solsken och flera grader plus. I Brittanien råder bröllopsyra och av de sociala medierna att döma, tycks konungariket Sverige också dragits med i firandet. Efter en mycket sen gårdagskväll och en natt med ett fåtal timmars sömn, krävs det stora doser med kaffe för att få rätt styrning på denna dag.
Den här helgen är det Färgelandas årliga judotävling; Judodraget, som kommer få en stor del av min uppmärksamhet. I praktiken innebär det fysisk närvaro i klubblokal och sporthall från och med i kväll.
Istället för bröllop ägnar jag denna tidiga lunchtimma med att ta in information om den senaste händelseutvecklingen i mellersta östern. Det slår mig att i denna del av världen hittar vi faktiskt några av de rikaste länderna, så som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Iran, samtidigt som det här finns några av världens fattigaste så som Palestina och Jemen. Enligt Internationella valutafondens World Economic Outlooks databas är de tre största ekonomierna i Mellanöstern, Turkiet, Saudiarabien och Iran. Per capita är Qatar, Kuwait och Förenade Arabemiraten högst rankade. De lägst rankade per capita är Afghanistan och det autonomt styrda Palestina . Skillnader som är viktiga att beakta när världsamfundet och andra intressenter skall finna de bästa lösningarna för att hjälpa till i demokratiproccessen i denna del av världen. På hemmaplan väcks åter hopp i Trollhättan när Antonov godkänns som delägare i SAAB av både Riksgälden och GM. Bara fem mil därifrån, i min kommun Färgelanda är det dock andra tongångar då IAC med anledning av dessa turer med Saab, varslar halva sin personalstyrka. Utanför mitt fönster ett soldränkt Vänersborg som jag egentligen inte vet så mycket om, än mindre hur det mår. Med säkerhet finns också tuffa utmaningar här värda att nämna, precis som det finns en eller flera goda företeeelser också på de utsatta platser som jag ovan nämnt.