Translate

lördag 23 april 2011

Mask

En espresso så att man vaknar till. Sedan börja med frukosten. Jag plockar fram mina lammkotletter som legat i marinad i nästan 2 dygn. Det doftar ljuvligt. Dock  fick jag förklarat för mig av en "mäster" kock på teve fyras morgonprogram i går morse att allt över en timma i marinad är onödig. Alltså; det gör ingen skillnad, eftersom att marinaden inte kan tränga in mer än högst någon milimeter i köttet. Ytterligare en myt som dog. Nåväl, huvudnyheten denna morgon på samma nyhetskanal handlar om hur vanligt det blivit med spolmask i frukostäggen och med ens tappar jag all lust till frukost. På spisen kokar kastrullen med påskäggen. När jag senare googlar "mask i ägg" får jag förloppet förklarat på detta vis
"De som infekterar människor är ungefär 20 centimeter långa och brunaktiga. De har en ganska ovanlig bana i människor där vi får i oss spolmaskägg via mat eller dryck. De lägger ägg i tarmen och dessa ägg kläcks sedan och penetrerar tarmslemhinnan och förs vidare mot lungorna via blodet. Vi hostar sedan upp dem, sväljer dem tillbaka till tarmen där de utvecklas till vuxna maskar. Här parar sig maskarna och honorna producerar ett stort antal ägg som kommer tillbaka till miljön via vår avföring."
En av årets mysigaste frukostar har här på Aspekullen totalhavererat!